Guitar Zero

Guitar Zero

Így maradhat a gitárod a legjobb formában

2022. május 03. - Blaise_KJE

A hangszerek érzékeny tárgyak, a napi használat során egyes részei megsérülhetlek, elkophatnak. A gitárok (és általában a fából készült húros hangszerek) érzékenyek a környezet hatásaira, leginkább itt a hordozásuk során előforduló hőmérséklet és páratartalomváltozásra gondolok, de egy szobában tartott gitár is ki van téve bizonyos hatásoknak. Azonban egy kis odafigyeléssel ezeket a hatásokat kivédhetjük, vagy némi karbantartással ellensúlyozhatjuk.

Mire figyeljünk télen

A gitárok az enyhén párás levegőt szeretik, mivel a gitár nagy része fából készül, fontos elkerülnünk a kiszáradását, ez ugyanis igencsak negatív hatással lesz a játszhatóságra és a hangzásra is, de a gitár élettartamát is megrövidítheti.

Az alábbi listában található tanácsokat érdemes megfogadni, hogy elkerüljük a gitár kiszáradását:

  • Ne tartsuk gitárunkat közvetlenül a hőforrás (radiátor) közelében
  • Ha módunk van rá, kerüljük a nagy hőmérsékletváltozásokat. A legjobb, ha temperáljuk a szobát, ahol a gitárt tartjuk
  • Tartsuk tokban a hangszert
  • Használjunk párásítót, amennyiben túl száraz a levegő (ez nekünk is jót tesz, nem csak a hangszernek)
  • Kezeljük a fogólapot és a gitár testét párhavonta megfelelő szerekkel (fogólapot gitárokhoz szánt citromolajjal, a testhez is speciális ápolószer kell)

Mire figyeljünk nyáron

Nyáron is érdemes észben tartani a fentieket, például a légkondicionáló alatt ne tároljuk a gitárt, ha lehet ne tegyük ki nagy hőmérsékletváltozásnak (ami ebben az évszakban nehezen megoldható), vagy legalábbis ellensúlyozzuk megfelelő ápolással, párásítással (amennyiben túl száraz a levegő) és értelemszerűen ne tegyük ki közvetlen napsütésnek, ne hagyjuk a forró autóban stb.

Mire figyeljünk általában

Általában véve a legfontosabb megjegyezni, hogy a gitárunk megfelelő karbantartásához speciális anyagok és eszközök kellenek. Nem érdemes DIY megoldásokkal kísérletezni, mert hosszú távon több kárt okozunk velük.

guitarpolish.jpg

  • A port mindig gitárokhoz való mikroszálas kendővel távolítsuk el a hangszerről, nem érdemes porszívóval nekiesni, vagy szappanos vízbe áztatott ronggyal. 
  • A gitártesten lévő ujjlenyomatokat, szennyeződéseket speciális szerrel távolítsuk el (pl.: Fender Guitar Polish spray)
  • A síkosítást igénylő felületekre (felsőnyereg, húrláb) ne fújjunk WD-40-et, vagy egyéb általános szert, ehhez is használjunk a célra kitalált terméket (pl.: D'addario friction remover)

Megelőzés

A legegyszerűbben úgy gondoskodhatunk a gitárunk épségéről, ha odafigyelünk rá a mindennapos használat során.

  • Mossunk kezet szappanos vízzel, mielőtt elkezdünk gitározni. A húrokon és a fogólapon könnyen megtelepszik a bőrünkön található természetes zsírréteg, egy kézmosással megelőzhetjük, hogy idő előtt elhasználódjanak, a tisztítás során is könnyebb dolgunk lesz.
  • A felületi karcok elkerülése érdekében vegyük le az óránkat, karkötőt, vagy bármit ami megsértheti a hangszert használat közben.
  • Gitározás után érdemes áttörölni a gitár nyakát és a húrokat egy puha pamutronggyal, vagy mikroszálas gitártörlővel. A gitár testét is érdemes letörölnünk, különösen a pengető kezünket tartó résznél, gyakorlatilag mindenhol, ahol a bőrünk érintkezett a hangszerrel. Ha párhavonta alaposan tisztítjuk, akkor ez nem igényel sok időt gyakorlás után, maximum egy percet.
  • Elektromos gitárnál érdemes áttörölni a fém komponenseket is (pl.: hangszín- vagy hangerőszabályzó), így elkerülhetjük a korróziót

rozsdagitar.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://guitarzero.blog.hu/api/trackback/id/tr5517823005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása