Guitar Zero

Guitar Zero

Gitár tabulatúra (TAB) olvasás

2022. május 03. - Blaise_KJE

A gitár tabulatúra, vagy a gitártab (röviden csak TAB) egy sajátos gitárkotta, amelyet minden zenei előképzettség nélkül is le lehet olvasni. Az alábbi kép felső részén egy hagyományos zenei kotta látható, amely a lehető legpontosabban mutatja meg, hogy hogyan kell lejátszani a lejegyzett dallamot. Az alatta látható TAB ennél lényegesen egyszerűbb, azonban kevesebb információt is tartalmaz.

Hosszútávon mindenképp javasolt a hagyományos kotta olvasását megtanulni, de kezdésnek elegendő a gitártab ismerete is.

julian_lage_where_or_when_guitar_tabs_tab_sheet_music_score_standard_worlds_world_s_fair_transcription_chords_rodgers_hart.png

A gitártabon 6 vonal található, ezek a gitár egy-egy húrját reprezentálják: Az alsó vonal standard hangolás esetén a mély E, a legfelső vonal pedig a magas E. A számok azt mutatják meg, hogy az adott húrt hanyadik bundnál (érintőnél) kell lefognunk. Ha nullát látunk, értelemszerűen csak meg kell pengetnünk a húrt lefogás nélkül.

illustration-of-how-to-read-guitar-tabs.jpg

Nem kell megijedni, ha egymás fölött több számot látunk, ilyenkor egyidőben kell lefognunk a jelölt helyeken a húrokat, vagyis akkordokat játszunk.

akkordtab.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://guitarzero.blog.hu/api/trackback/id/tr8817823107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása